De Arnhemse woningcorporatie Vivare heeft recentelijk 616 woningen overgedragen aan een buitenlandse belegger. Het betreffen woningen in de plaatsen Arnhem, De Steeg, Doorwerth, Duiven, Elst Gld, Oosterbeek, Renkum, Velp Gld en Westervoort.

De portefeuille bestaat uit 186 grondgebonden en 418 appartementen met een totale jaarhuur van circa 3.5 miljoen euro. Het transactievolume voor deze portefeuille bedraagt circa 45 miljoen euro.

Het door ABC Capital gestructureerde verkoopproces is al geruime tijd geleden geïnitieerd, door de zorgvuldige aanpak richting alle stakeholders waaronder de vele huurdersorganisaties in het bijzonder heeft het proces een ruime periode in beslag genomen. Veel zorg is gedurende deze transactie besteed aan alle vormen van compliance waaronder een uitvoerige selectie van de overnamekandidaat en het opleggen van de gedragsregels van zowel de IVBN als Vastgoedbelang.

Het verloop en het resultaat van bovengenoemde transactie bevestigd de toenemende bereidwilligheid van buitenlandse kandidaten tot overname van woningportefeuilles onder gestanddoening van strikte gedragsregels.

Jurgen J. de Zwart, directeur ABC Capital: “Buitenlandse beleggers waren in 2015 verantwoordelijk voor significant gedeelte van alle investeringen in het woningbeleggingssegment. Ook in onderhavig proces was het plezierig om ‘stakeholders’ te informeren over de gevolgen van de aankoop door een buitenlandse investeerder. Deze zijn namelijk beperkt; de meeste buitenlandse beleggers werken met Nederlandse ‘asset managers’ en conformeren zich ondubbelzinnig aan vooraf opgelegde gedragsregels”.