ASR Vastgoed Vermogensbeheer heeft voor ongeveer 95 miljoen euro een residentiële vastgoedportefeuille aan Quadrigo verkocht. Het bruto aanvangsrendement bedraagt 8,22 procent. Dat stellen bij de verkoop betrokken bronnen. Koper en verkoper waren niet bereikbaar voor commentaar.

De portefeuille bestaat uit ruim 900 appartementen en enkele tientallen woningen, verspreid over heel Nederland. Quadrigo is een nieuw Brits-Nederlands privé-investeringsvehikel van een viertal Nederlandse financiële topmannen.

De meest in het oog springende investeerder is Volkert Doeksen, bestuursvoorzitter van AlpInvest. De topman van Nederlands grootste private equity-fonds – in 2011 door ABP en PGGM verkocht aan The Carlyle Group – wordt gezien als de invloedrijkste speler in de Nederlandse financiële sector. Mede-investeerder is Rolly van Rappard, topman van durfinvesteerder CVC Capital en commissaris bij VolkerWessels. De andere investeerders zijn Jan Wieger van der Linden (eigenaar van het Amsterdamse Hoen Vastgoedbeheer) en bedrijfsjurist Egbert van der Grijp. De laatste is directeur van Quadrigo.

De vooralsnog grootste woningtransactie van dit jaar is het eerste tastbare bewijs dat de Nederlandse woningbeleggingsmarkt serieus in beeld is bij een nieuwe groep beleggers.

Al ruim een jaar verkennen Britse, Amerikaanse en Duitse beleggers de markt zonder dat ze hebben toegeslagen. Van verschillende kanten komen geluiden dat nog een grote woningdeal van zo’n 100 miljoen euro ophanden is. Partijen die zouden willen verkopen, zijn Bouwinvest, CBRE Global Investors, Amvest, Altera en Vesteda. Hun potentiële kooppartners zijn met name private equity-investeerders uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De verkochte portefeuille bestaat voor ongeveer een kwart uit vier grote appartementencomplexen uit de jaren zeventig in het Amsterdamse Buitenveldert. De woontorens en de appartementen verkeren in een goede staat, aldus een bron. De overige woningen en appartementen staan onder meer in Den Haag, Maastricht, Arnhem, Spijkenisse, Dordrecht, Gouda, Etten-Leur, Weert en Velp. Een deel van de appartementen staat op minder courante locaties en is relatief verouderd, reden voor het hoge bruto aanvangsrendement.

ASR Vastgoed Vermogensbeheer richt zich vooral op huurwoningen in de Randstad en de overige grote steden met een huur van 650 tot 1.200 euro per maand. De verkochte portefeuille zou naar verluidt minder goed in dat profiel passen. ABC Capital voorheen bekend als ABC Beleggingen, onderdeel van ABC Vastgoedgroep, zou het gestructureerde verkoopproces namens ASR hebben gecoördineerd. De marktleider op het gebied van woningvastgoedadvisering wil de transactie bevestigen noch ontkennen.